top of page
Zoeken

Leptine

In mijn vorige blog heb ik gesproken over insulineresistentie. Mocht je het nu kwijt zijn wat dit inhoud (wat ik snap:)), kun je het hier nog eens nalezen.


Een ander hormoon waar ik het vaak over heb is leptine. En laat dit nu eens gisteren door een geweldige arts bij Jinek besproken zijn. Laat ik even voorop stellen dat ik deze arts echt geweldig vond! Eindelijk een arts die uitlegde dat niet alles met een pil op te lossen is.


Maar goed. Het blijkt dus zo te zijn dat leptine sterk verhoogd is bij veel coronapatiënten. Nu is dat is niet zo raar fenomeen aangezien leptine vaak verhoogd is bij mensen met overgewicht.


Maar laat ik eens uitleggen wat leptine is.


Ken je dat? Je hebt constant honger. De hele dag door. Zodra je gegeten hebt kun je al weer beginnen. Nou, dat is dus het hormoontje leptine. En die maakt het heel lastig af te vallen! Even terugkomend op de insulineresistentie: deze kan dus ook weer de leptineresistentie veroorzaken. Tja, eigenlijk zo kringetje waar je in zit.


Wat doet leptine?


Leptine wordt ook wel het ‘verzadigingshormoon’ of ‘hongerhormoon’ genoemd. Leptine zorgt ervoor dat honger verdwijnt en dat je je verzadigd voelt.

Dit doet hij om afgegeven te worden door de vetcellen in je lichaam. Wanneer de leptine dan via het bloed de hersenen bereikt zul je je verzadigd voelen en gaat je trek in eten weg. En daarnaast spoort leptine je aan om meer te bewegen. Eigenlijk zou je dus denken: hoe meer vet, hoe minder je gaat eten omdat je leptineniveau hoger is.


Maar hoe is het dan mogelijk dat wanneer je voldoende vetcellen hebt of te zwaar bent, je toch nog te veel eet en trek houdt? Dit komt doordat leptine zijn werk niet goed doet. Dit komt in grote lijnen door het hormoon insuline. Deze blokkeert de leptine, waardoor het signaaltje stagneert. Dit noemen ze leptineresistent. Snap je nu oorzaak-gevolg? Natuurlijk zit er veel meer aan vast, maar in grote lijnen werkt het dus zo.

Wanneer er te weinig leptine gedecteerd is, gaat er een sein naar je maagwand, die er voor zorg dat er meer ghreline vrij komt. En ja, dit is de tegenhanger van leptine. Aaiii....meer honger!


De gevolgen van leptineresistentie zijn o.a:


  • Meer behoefte aan eten

  • Meer vetopslag

  • Overgewicht

  • Nooit vol zitten

  • Meer futloos

  • Reukvermogen vermindert

  • Geen zin in bewegen

  • Trombose


En wat zijn één van de symptomen van de coronapatiënten? Juist. Nu blijkt dus ook dat het virus op zich de leptine ook nog eens verhoogd.


Je snapt dat het dus steeds lastiger is om uit die cirkel te stappen!


Als je houdt van filmpjes; Dit filmpje legt heel mooi het verband tussen insuline- en leptineresistent uit.


Herken je die honger? Dat je nooit vol zit? En dat bewegen erg lastig wordt? Je probeert af te vallen, maar het lukt maar niet? Dan zou het toch best kunnen zijn dat dit een medeoorzaak is. Wat je dan moet doen is niet binnen 1 dag opgelost. Maar wat wij wel weten is dat je je leptinegevoeligheid weer moet vergroten. We weten ook dat juist minder eten niet de oplossing is! Want hoe minder je eet, hoe minder leptine je aanmaakt en je dus nog meer honger krijgt. Het is dus belangrijk dat wij naar de oorzaak van de resistentie gaan kijken en je lichaam weer naar de leptine gaan laten luisteren.


Het is belangrijk dat de oorzaak van leptineresistentie bij de bron wordt aangepakt, zodat je lichaam weer naar leptine luistert. Het is belangrijk te gaan kijken waarom jouw lichaam zo naar suikers snakt. Leptineresistentie is altijd een gevolg (met weer gevolgen) en nooit enkel de oorzaak.


Maar wellicht kun je al met onderstaande tips starten!


Beperk de inname van fructose

Fructose oftewel fruitsuiker kan de werking van leptine tegengaan. Fruit bevat fructose maar door de vezels die in een onbewerkt stuk fruit zitten heeft deze fructose veel minder effect. Fruit kun je daarom (met mate) met een gerust hart eten. Kleine fruitsoorten zoals bessen bevatten daarnaast relatief weinig fruitsuikers ten opzichte van grote fruitsoorten zoals ananas of mango. Ga vooral geen sappen drinken! In een glas versgeperste sinaasappelsap zitten zeker 5 sinaasappels. Mocht je nu wel wat willen drinken, kies dan voor een gezonde gevulde smoothie! (waar je ook eiwitten en vetten aan toevoegt!)

Stop met de kant en klare spullen

Hier kan ik lang en breed over praten maar zo simpel is het! Er wordt zoveel aan toegevoegd, waaronder glucose-fructosestroop.Dit is een zoetstof die is gemaakt van mais en ontzettend veel gebruikt wordt omdat het veel goedkoper is dan ‘echte’ biet- of rietsuiker en veel fructose bevat. Voor je lichaam is dit funest. Die moet dan zo hard werken! De lever breekt fructose af. Maar door de grote hoeveelheden wordt dit een groot probleem. Het gevolg is dat hij ook andere hormonen slecht kan afbreken en zo is de cirkel rond! Ook zal suiker het slechte cholesterol in je bloed, de zogenaamde triglyceriden verhogen.


Vermijd niet enkel de koekjes en snoepjes! Beperk ook in sauzen, brood, chips, augurken, kruiden uit een pakje, melkproducten die gezoet zijn, vleeswaren, 'slechte' pindakaas en alle ontbijtgranen.

Fructose vind je in producten onder allerlei schuilnamen zoals: • Fructosestroop • Glucose-Fructosestroop • HFCS • High Fructose Corn Syrup • Maisstroop • Vruchtenstroop


Het is pittig. I know! Maar je lichaam gaat er zo blij mee zijn!


Eet vet! Wel de goede!

Eén van de oorzaken van resistentie is een ontsteking. Die zie je vaak niet en voel je ook niet direct. (bijvoorbeeld in de darm). Als je nu genoeg omega 3- vetten eet zal dit ontstekingsremmend werken. Denk hierbij aan vette vis, schaal-en schelpdieren, zaden en noten. Is dit lastig? Kies voor een goed supplement als vis of algenolie.


Eiwitten

Neem de goede eiwitten tot je. Eiwitten zorgen voor verzadiging en maken je lichaam gevoelig voor leptine. Denk bij eiwitten niet enkel aan een bak kwark. Ook in groenten zitten heel veel eiwitten. Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel? Dan kan het zomaar zijn dat je spijsvertering niet goed werkt en de eiwitten niet opgeknipt kunnen worden in aminozuren. Je kunt ook kiezen voor een toevoeging van goede aminozuren. Doe dit altijd met goed advies.


Ga lekker aan de gang.

Bewegen is ontspannen, calorietjes verbranden en zorgt ervoor dat je minder honger gaat krijgen. Ga lekker bewegen op nuchtere maag! Lees hier de effecten ervan.


Ontspan en zennnn

Niet slapen is een hoge cortisol. En een hoge cortisol zorgt voor een hoge insuline. En wat veroorzaakt dat dan weer? Juist leptineresistentie.

Zorg daarnaast voor niet veel prikkels van al de leuke apparaatjes om je heen. Pak een moment op een dag voor jezelf en zorg dat de stress niet te hoog is. Stress is altijd funest!


Eet vezelrijk

Vezels vezels vezels.....Vezels zijn de basis voor je darmen. De vezels zorgen ervoor dat je de goede bacteriën goede stoffen kan afscheiden die o.a. weer ontstekingen tegen gaat en zijn een energiebron. Denk hierbij een aan appelvezels, kokosvezels, psylliumvezels en inuline. Maar vooral ook groenten, groenten en groenten!


En mocht je jezelf nu herkennen in dit verhaal en denken: help! Dan laat mij het weten. Kijk ik gewoon even met je mee!







Comments


bottom of page