top of page
Zoeken

Let it snow...let it go, let it goooooo!


En ja hoor, het is weer december! Het is guur en de wind waait door de bomen. Nou ja, in liedjes dan. En toch vinden velen van ons de decembermaand de gezelligste maand van het jaar. Lekker knus met een deken op de bank. De Sint komt langs en de kerstboom wordt weer gezet.


Of niet? Want ik merk vaak dat niet iedereen december zo leuk vindt. Nou ja... wel leuk, maar de voorstress is kennelijk vaak zo groot. We zien in de blaadjes de mooie foto's, heerlijke maaltijden en grote cadeaus. En daar moeten wij allemaal aan voldoen toch? Al de verplichte kerstborrels, alles moet af op het werk, we moeten denken over doelen 2021 en we moeten nog de kersttraktaties voor het kerstdiner op school maken.


Letterlijk kerststress, om dan op eerste kerstdag met opgestreken hoofd en rode lipstick in een mooie jurk 'stralend' aan tafel te zitten. Nou ja, kijk dit is dus niet hoe ik het vind, maar een samenvatting van wat ik hoor van mensen in mijn praktijk of op de app. (Sorry Anka, ja decemberstress dus....). Is dat een beetje herkenbaar voor je?

Laten we als note erbij zetten dat we nu juist stress hebben of al die kerststress wel niet doorgaat. Hoe dubbel kan het zijn:).

Misschien is het daarom ook wel juist dit jaar een goede oefening om de stress hieromtrent achter ons te laten.

Zou het dit jaar niet eens anders kunnen denk je? Ja, we worden er wellicht een beetje tot gedwongen maar toch.


Ik vertel mijn klanten altijd, het hele jaar door wanneer we het over gewoontes hebben, dat we zelf hebben verzonnen om kalkoen te eten met Kerst. Waarom? Omdat we dat zo geleerd hebben. Zo is dat ook met Pasen en met onze dagelijkse gewoontes. Waarom trekken bijvoorbeeld alleen meisjes een rok aan? En waarom moeten we met een feestje taart serveren? Dit doen we omdat het een gewoonte is die we onszelf hebben aangeleerd. En ja, natuurlijk horen sommige gewoontes erbij! Ik bedoel wat moet je zonder chocoladeletter met Sinterklaas:). Ik wil hier dus echt niet mee zeggen dat gewoontes stom zijn. Nee, ik hou van gewoontes! Gewoontes maken ons wie we zijn. Maar ik zie gewoontes wel iets wat je af en toe mag loslaten.

Als de lieve man weer naar zijn Pietenland is vertrokken hebben we even twee weken de tijd om te ademen. Nou ja, het kerstmenu bedenken en de tweede lading cadeautjes moet je hier dan even in vergeten. We kunnen het vaak genoeg aan, omdat de vrije dagen voor de deur staan. Toch zie ik mensen zo net voor Kerstmis vaak zuchtend en kreunend door de winkel lopen. De mooiste gerechten moeten op tafel, ons haar moet in model, de nagels perfect in de lak en de mooiste kleren moet gekocht worden. Want dat moet met Kerstmis, toch?

Na kerstmis is de weegschaal onze grootste vijand en denken we allemaal dat het nu toch al verpest is, waarna we beginnen met het opeten van alle restjes. Dan hebben we nog een weekje waarin we heerlijk gaan zitten stressen over hoe lang we de kinderen op kunnen houden en stiekem vraag je jezelf ook af hoe lang je het zelf nog gaat volhouden en welke smoes je kunt verzinnen om gewoon om 1.00u op je bed te liggen. Nou, is dit overigens dit jaar ook wat meer opgelost, aangezien er geen vuurwerk meer mag:).


En dan... is december voorbij. Yeah! Het is 1 januari! De voornemens kijken om de hoek en we gaan er met volle 100% tegenaan. We kijken nu alweer uit naar volgend jaar, want de feestdagen zijn zo gezellig!


Waarom dan die stress? Want laten we eerlijk zijn. Waarom moeten we zo stressen als het achteraf zo leuk is?

Ik weet het antwoord wel. Omdat we steeds zoveel van onszelf 'moeten' en we moeten onszelf constant 'controleren'. Maar stel je eens voor dat we deze twee woorden zouden veranderen naar 'mogen' en 'loslaten'. Misschien eet je dan wel boerenkool met worst op eerste Kerstdag!


Wij gaan in ieder geval out of the box eerste Kerstdag: rondje Efteling it is! Met een frietje in de hand. En de tweede Kerstdag: ach, we zien wel. Kerstkransjes eten bij oma, wandelen met de honden en genieten van een super foute Santafilm op de bank met een bak Viennetta.


Stop met alles 'perfect' te willen! Ik geloof overigens dat er geen perfect bestaat. Jezelf zijn... dat is perfect! Ik zal jullie nog wat leuke tools geven hoor de komende dagen, om niet het nieuwe jaar zelf als oliebol te starten en de kilootjes te beperken. Maar weet dat Kerst en Oud en Nieuw maar 5 dagen zijn:). Stop met het woordje voornemen. Nee, voornemen betekent dat je het jezelf voorneemt. Niet dat je het gaat doen. Dus zeg vanaf nu: "Ik ga" ipv "Ik neem mijzelf voor." Overigens is het daar niet perse 1 januari voor hoor! En niks zeggen mag ook:)! Want je hoeft niet altijd iets te doen.

Maar om ons toch in sferen van voornemens en planning te houden; zet 11 januari dan maar in je agenda! Want dan start er een heel leuk nieuw programma, waar ik je snel meer over vertel!

Ik wens jullie een super leuke decembermaand toe. Vind jij het helemaal leuk om je of te doffen: doen! Wil jij in je pyama zitten: ook doen! Gewoon....jezelf zijn. I love it! Geniet van elk moment!Comments


bottom of page