top of page
Zoeken

Fuck-it-ik-laat-mijn-buik-gewoon-zien' foto

Twee jaar geleden werd er van mij een foto gemaakt waarop ik springend in de lucht 'hang'. Het was hartje zomer. Ik postte die foto op mijn socials en ik kreeg meteen een hele zwik aanmeldingen. Huh? Ik stond er versteld van! Al gauw snapte ik het; die aanmeldingen hadden niks te maken met mijn kunnen als therapeut. Nee, mensen kwamen af op het ideale plaatje dat ze in die foto zagen. Een ideaal beeld dat ver van de waarheid lag. Ja, ik was toen afgetraind en ja, ik was toen strak. Maar de vraag was voor hoelang? En kijk eens hoe ik op die foto sta. Springend in de lucht, armen omhoog en buik vooral aangespannen. Dan lijkt iedereen slanker en strakker dan hij is!


"Maar dit wil ik niet! Dit mag niet de boodschap zijn!", zei ik tegen mijn man. Vanaf die tijd vind ik foto's posten nog wel eens lastig. Niet om mijn duffe hoofd, mijn nooit gestijlde kapsels of mijn ontplofte huis. Maar wel om mijn lichaam. Social media doet namelijk veel, heel veel met mensen.


Zo ook met het meisje met anorexia dat ik vorig jaar mocht begeleiden. Ze is op dit moment op een perfect gewicht. Ze is mooi. Heel mooi! Zowel qua figuur, als gezicht, maar vooral als haarzelf. Daar denkt ze zelf anders over. Ze denkt dat als ze weer wat afvalt haar buik strakker is. Ik vroeg haar wat haar ideaalbeeld was. En tja, daar doken de perfecte plaatjes op.

Ik liet haar mijn afgetrainde 'ik-hang-in-de-lucht'-foto zien (waarop ik toch echt 5 kilo zwaarder was), trok vervolgens mijn shirt omhoog en liet haar mijn 'rol' zien. Een beetje verbaasd vroeg ze wat het verband was. Ik legde haar uit dat zo'n afgetraind lichaam iets tijdelijks is. Iets waar je keihard je best voor moet doen. Trainen, strakke voedingsschema's en vooral veel afzien. Maar ik liet haar vooral inzien dat het echt, maar dan ook écht maar voor heel even allemaal zo strak is. Het is namelijk niet voor altijd vol te houden.


Ik krijg veel verschillende mensen in de praktijk: kindjes, vrouwen die zwanger willen worden, mannen die moe zijn, mama's die de ballen niet hoog kunnen houden, maar ook mensen die zichzelf emotie-eter noemen. Ik vraag dan waarom ze dit vinden. Ze vertellen mij dat het de hele dag goed gaat, maar dat ze in de avond los gaan. Niet zo gek! Als jij de hele dag op een hoog stressniveau leeft en bijna niet eet, gaat je lichaam om energie schreeuwen.


Je hebt namelijk energie nodig om te kunnen rennen voor die leeuw (die er niet is...). En als je dan geen energie hebt gaat dat 'rennen' niet zo snel. Daarbij gaat je lichaam in de spaarstand om maar genoeg energie te houden voor de vlucht! En dan heb je een hoop ellende! Je lichaam doet dingen die tegen je gevoel ingaan: je wordt moe, je bent veel ziekjes, hebt stemmingswisselingen én je valt vooral niet af. Je lichaam is van slag. En dan heb je een lange zoektocht te gaan. Waar is het misgegaan?


Terugkomend op social media. Ja, ik word er ook wel eens door verleid. Ik zie die reclames en duik er ook bovenop! Maar weet dat dat ene apparaat niet dé uitkomst is en weet dat het niet even een '10-wekenchallenge' is. Het is een 'en-en-en'. Weet vooral dat die mensen op al die mooie foto's echt niet zo uit hun bed komen!


Niks is perfect als jij het niet perfect vindt. Het gras is ook niet groener bij de buren. En die buiken op social media zijn dat ook niet. Ik zeg hiermee niet dat we onszelf tonnetje rond moeten eten. Nee, zeker niet! Maar ik zeg wel dat we ons niet moeten laten misleiden door die perfecte plaatjes.


Fit en fat is echt iets heel anders! Leg je focus wat meer op fit zijn...dan volgt minder fat vanzelf. Focus je vooral op jezelf, op jouw resultaten en vooruitgang! Het is bullshit dat afvallen alleen maar tussen je oren zit! Dat je er wel komt door even minder te eten en wat meer te bewegen. Of dat mensen die juist het tegenovergestelde probleem hebben, niet aan kunnen komen, alleen wat meer moeten eten om dat op te lossen. Als het zo simpel zou zijn...!


En nu wordt het tijd dat ook jij gaat begrijpen hoe het echte verhaal zit! Het echte verhaal achter eetbuien. Het echte verhaal achter Miss Fitness. En het echte verhaal achter die zwaardere dame. Zodat jij jezelf in de spiegel kunt aankijken en het echte verhaal van jezelf weet. Dat is genoeg.....


Mijn 'hang-in-de-lucht'-foto en mijn 'buikrol'-foto doe ik hierbij. Beiden ben ik, maar ieder in een andere pose. Durf jij dat ook aan? Durf jij de 'fuck-it-ik-laat-mijn-buik-gewoon-zien' foto openbaar te maken?


Liefs,

Anka


O ja, in mijn nieuwe programma wat 15 juni start gaan we hier ook verder op in. Doe jij mee? Dat we samen gaan kijken wat jouw perfecte inperfectie is? Leren hoe jouw lichaam en brein samenwerken. Werken aan een positieve mindset! En vooral een gezonde leefstijl aanleren! Ik heb er zo zin in!Comments


bottom of page