top of page
Zoeken

Bottenbouillon of op zijn engels: bone broth!

Wat is bottenbouillon?


Bottenbouillon is een hartige, voedzame en collageenrijke vloeistof gemaakt van sudderende mergrijke dierlijke botten (rundvlees, kip, kalkoen, varkensvlees) in water voor een langere periode. Naast botten en bindweefsel, groenten zoals selderij, wortels en uien, verse kruiden en knoflook voor extra smaak.

Ze voegen vaak appelciderazijn of witte azijn in kleine hoeveelheden toe om de dierlijke eiwitten en bindweefsels af te breken. Deze afbraak helpt bij het leveren van een bouillon met meer eiwitten en collageen.
Wat zijn de voordelen van bottenbouillon?


We weten al dat het een voedingsrijke vloeistof is die wordt gemaakt door dierlijke botten (koe, kip, varkensbotten en soms visgraten) en bindweefsel gedurende een lange periode in water te laten sudderen. Maar ook het drinken van bottenbouillon is gunstig voor onze gewrichten, spijsverteringsstelsel en huid, omdat het veel belangrijke mineralen en voedingsstoffen bevat.5 voordelen van het drinken van bottenbouillon

 1. Bottenbouillon is zeer voedzaam. Als totaalpakket is bottenbouillon rijk aan vitamines en voedingsstoffen zoals calcium, magnesium en fosfor. De totale hoeveelheid varieert afhankelijk van het type dierlijke bron en botten dat u gebruikt, maar over het algemeen bevat calcium, magnesium, kalium en fosfor, vitamine A, K2 en mineralen zoals zink, ijzer, boor, mangaan en selenium.

 2. Het kan de gewrichten beschermen. Weefsels en botten bevatten collageen. Wanneer collageen gekookt wordt verandert het in gelatine. Deze gelatine – vloeibaar (bij verhitting), dik en geleiachtig (bij koeling) – is gevuld met aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Van glucosamine en chondroïtine is bekend dat ze de symptomen van artrose verminderen en gewrichtspijn verminderen.

 3. Het kan helpen bij de spijsvertering. Vooral voor mensen met inflammatoire darmaandoeningen of leaky gut is dit ideaal.

 4. Kan leiden tot een betere nachtrust. Glycine, een niet-essentieel aminozuur dat wordt aangetroffen in bottenbouillon kan de slaapkwaliteit verbeteren.

 5. Het helpt laaggradige ontstekingen te remmen. De aminozuren glycine en arginine hebben sterke ontstekingsremmende effecten.

Ingrediënten in zelfgemaakte bottenbouillon

 • Runderbotten

 • Worteltjes

 • Uien

 • Selderij

 • Knoflook

 • Laurierbladeren

 • Hele zwarte peperkorrels

 • Hele steranijs

 • Kaneelstokjes

 • Appelazijn

Probeer indien mogelijk biologische runderbotten te kopen. Dit garandeert een bouillon vrij van toegevoegde hormonen en antibiotica.
Hoe bottenbouillon te maken


Het beste is om je bouillonavontuur in de ochtend te starten, waardoor je botten minstens 8-12 uur de tijd krijgen om op laag vuur te sudderen.


Oké, laten we beginnen.